7 Haziran 2014 Cumartesi

Kuram Nedir? Ne İşe Yarar? Neden İhtiyaç Duyarız?

Kuram, bir olgunun, kavramın, nasıl işlediğini ve nasıl çalıştığını anlamaya, anlatmaya ve kestirmeye yarayan bir açıklamadır. Bu açıklama, bilimsel yöntemlerle geçerliliğini ve güvenirliliğini kanıtlamış bir açıklamadır.

Kuram, bir olguyu açıklarken aynı zamanda, bu alanda tahminlerde bulunmamızı, alandaki yeni düşünce ve fikirlerin geçerliliği test etmemizi sağlar. Bilim, yeni kuramlar üretmeye, var olan kuramları sınamaya yarayan sistematik veri toplama analiz etme sürecidir.

Tüm bilim dallarında olduğu gibi, açık ve uzaktan öğrenme alanında da, kendine özgü kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri açıklamaya yarayan kuramlar geliştirilmiştir. Kuramların, açık ve uzaktan öğrenme ve genel olarak öğrenme ile ilgili kavramları açıklamakta, projelere akademik ve bilgiye dayalı bir zemin oluşturmakta önemli olduğunu düşünüyorum. Kuramlar, neyin işe yarayıp neyin yaramayacağı, herhangi bir adımın, kararın olası sonuçlarının neler olacağı konusunda karar mekanizmalarını destekleyeceğini, yatırım planlarını ve operasyonel seviyede iş akışlarını, süreçlerini doğru yönlendireceğini düşünüyorum.

Buradan hareketler kuramlara;
-          Bilimsel olarak kavramın nasıl işlediğini anlamak,
-          Bu işleyişe bakarak kavramları, olguları tanımlamak,
-          Bu kavram ve olgular arasındaki ilişkileri tanımlamak,
-          Bu ilişkilerden hareketle yeni unsurları ortaya koymak,
-          Bu tanımlardan yola çıkarak gelecek öngörüsünde bulunmak,
-          Yine bu tanımlardan hareketle geçerliliği test etmek ve
-          Bilimsel alanı geliştirmek için ihtiyaç duyarız.


Kaynaklar;
-          - Simonson, Teaching and Learning at a Distance, Foundations of DE

-          - Açık ve Uzaktan Öğrenme – Öğrenci Adaylarının Bakış Açısı, Prof.Dr. Cengiz Hakan Aydın, 2011, Pegem Akademi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder